Siirry pääsisältöön

IHMISEN ASIALLA

VAIVATTOMASTI PALVELUIHIN - LAADUSTA TINKIMÄTTÄ JA KUSTANNUKSIA LISÄÄMÄTTÄ 

Kävin lokakuussa keskustelun sydänsairaan ikäihmisen kanssa hänen kuulumisistaan. Olin kauhistunut kuullessani, miten hän ei ollut saanut nopeasti hänelle välttämätöntä lääkettä, koska erikoislääkäriltä oli pyydetty vain lausuntoa.  Lääkkeen vaihto oli erittäin kiireellinen, mutta tiedon oli kierrettävä usean mutkan, usean päivän ja usean puhelinsoiton kautta. Onneksi tämä tarina päättyi hyvin. Kaikki vastaavat eivät.

Olen kuluneiden kuukausien aikana kuullut useita vastaavanlaisia tarinoita, kun potilas saattaa jonottaa jonottamisen perään. Tämän on muututtava. Ja se on itselleni ehdokkaana prioriteetti numero yksi. Hoitoon pääsyn tulee olla esteetöntä, helppoa ja vaivatonta. Meidän on hyvinvointialueiden suunnittelussa otettava huomioon kaikki mahdolliset palveluntuotantomallit ja huomioida toisen sekä kolmannen sektorin kanssa tehtävän yhteistyön mahdollisuudet. Päätöksiin ei voida juosta "hinnalla millä hyvänsä"- mentaaliteetillä, vaan resurssien tarkentaminen sekä hallintorakenteiden keventäminen on toimivan palveluverkon toteuttamisessa A ja O.

Työskentelen hyvinvoinnin parissa ja pyrin päivittäin innostamaan ihmisiä pitämään entistä parempaa huolta terveydestään ja panostamaan omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ennaltaehkäisevä työ niin lasten, nuorten, aikuisten kuin vanhusten parissa on todella merkityksellistä. Yksikään ihminen ei ole liian nuori tai vanha voimaan hyvin. 

Ja kun elämän varrella ulkoista apua ihmisen terveyden edistämiseen tai sairauden hoitamiseen tarvitaan, tulee meillä Suomessa olla suora väylä hoitoon. Ei kasvavia jonoja eikä hoitoon pääsyn hankaluutta. Yksilön vastuun lisäksi meillä on yhteiskunnallinen vastuu, johon voimme vaikuttaa nyt. 

Ihmisen asialla!

LAURA YLI-ARVELA 738, Kokoomuksen aluevaaliehdokas

Kommentit